2015. február 22., vasárnap

Szabadban vagy  zárt helyen ?

A szabadtéri esküvő kötetlenebb, lazább hangulatú, míg a zárt helyen rendezett biztonságosabb és meghittebb. Egy szabadtéri esküvőn a vőlegény nem izzad bele a háromrészes öltönybe, és a menyasszony is bármikor lerúghatja a kényelmetlen, magas sarkú cipőjét. A gyerekek is rohangálhatnak, és a dohányosoknak sem kell eltávolodniuk a násznép többi tagjától, ha rá akarnak gyújtani. Ha zárt helyszínt választ a pár, akkor sokkal nagyobb biztonságban vannak, nem kell törődniük az árammal, vagy azzal, hogy hol van a legközelebbi mosdó. Ráadásul az időjárás-jelentést sem kell reszketve figyelni, és azt sem kockáztatjuk, hogy idegenek sértik meg ezt a bensőséges eseményt.

Kastély, kert, tópart...
A szabadtéri esküvőre vágyók számtalan helyszín közül választhatnak, az elegáns kastélyszálló parkjától a saját kertig, a sétahajótól a családias hangulatú kisvendéglő kerthelységéig – sőt, mostanában már arra is van lehetőség, hogy valamilyen közterületen (pl. egy sétányon, vagy parkban, vagy egy műemlék előtti téren) tartsa valaki az esküvőjét. Nemcsak azon érdemes elgondolkodni a szervezésnél, mennyibe kerülnek az egyes helyszínek, hanem azon is, be kell-e szerezni valamilyen speciális engedélyt ahhoz, hogy ott rendezzük meg az eseményt. Ha a helyszínek körét sikerült leszűkíteni, akkor jöhetnek a további, praktikus részletek: van-e például elég szabad hely, hogy mindenki kényelmesen elférjen?
Személyenként 1,5- 2 négyzetméterrel érdemes számolni az állófogadásra vagy a büféasztalok környékére – ehhez adódik még hozzá a tánctér és a terített asztalok területe. Az, hogy milyen szertartást szeretnénk, a szabadtéri esküvő szervezésénél kiemelten fontos: a választott helyszín ne legyen túl messze a szertartás helyétől, mert ha nem lehet csak úgy átsétálni, akkor a vendégek szállításáról is gondoskodni kell.

Gondolkodjunk praktikusan!
Egy választott helyszín lehet bármilyen romantikus, ha a legközelebbi konnektor a szomszéd városban van: áram kell ugyanis a világításhoz, a zenéhez és a hangosításhoz, még az ételek melegen tartásához és az italok hűtéséhez is. Előre mérjük fel, milyen áramforrások állnak a rendelkezésünkre és ezek mennyire biztonságosak. Bár a legtöbb szabadtéri esküvőt még mindig valamilyen szálloda vagy étterem kertjében tartják, ahol van parkoló, az „extrább” helyszíneknél tervezzük meg azt, hol tudnak parkolni az autóval érkező vendégek – sőt, az is előfordulhat, hogy biztonsági őröket vagy kisegítő személyzetet kell hívnunk, akik vigyáznak a kocsikra, amíg mi mulatunk.

Zenekarból vagy DJ-ből érdemes olyat választani, akinek van tapasztalata és felszerelése a szabadtéri rendezvényekhez: ez ugyanis másfajta hangosítást kíván. Azt is fontos előre kideríteni, milyen szabályozások vannak érvényben a hangoskodást illetően.

Az esküvői menü összeállításánál is sokkal nagyobb körültekintést kíván egy szabadtéri esküvő: az ételek könnyebben kihűlnek, nehezebb plusz fogásokat kérni, a finomságokat esetleg messziről kell a helyszínre szállítani. Ebből a szempontból jobb választás lehet a hidegtálakból, falatkákból, salátákból összeállított büfévacsora, de bátrabb jegyespárok rendezhetnek grillezéssel vagy bográcsozással egybekötött lagzit is.

Murphy természeti törvényei
Ha elhatároztuk, hogy szabadtéren mondjuk ki a boldogító igent, nemcsak az olyan „hagyományos” esküvői problémákra kell felkészülnünk, mint néhány rokon vitája vagy az alkoholforrások idő előtti kimerülése – ezek helyett a természet mérhet ránk nagyobb csapásokat kánikula, eső vagy éppen bogarak formájában.

Tűző napfény?
Nemcsak azért kellemetlen, mert a vendégek nem tudnak hunyorgás nélkül egymás szemébe nézni, de a fotósok számára igazi rémálom. Ha van rá lehetőség, a leendő esküvő idejéhez hasonló fényviszonyok közepette nézzük meg a helyszínt, hogy el tudjuk dönteni, merre állítsuk az asztalokat, vagy mely területeknek van szüksége komolyabb árnyékolásra.

Kánikula?
A szénsavas üdítők és az alkoholos italok mellett érdemes számítani a megnövekedő vízfogyasztásra is – ha nagyon melegnek ígérkezik a nap, érdemes a bejárathoz, egy hosszú asztalra poharakat, vizet vagy üdítőt és jeget kikészíteni, hogy a vendégek már az érkezésükkor felfrissíthessék magukat. Gondoskodjunk mozgatható árnyékolásról (pl. napernyőkről), és dekorációból is olyat válasszunk, ami bírja a meleget – tehát a jégszobor kánikulában nem a legjobb díszítő elem.

Szél és eső?
Igyekezzünk mindenből rögzíthetőt szerezni: a székek, asztalok, napernyők álljanak minél stabilabban. Ha sátorban tartjuk a lagzit, válasszunk olyat, amelynek nemcsak teteje, hanem oldala is van (ha máshogy nem, legalább tartalékban). Mindenképpen legyen egy eső biztos helyen váltóruha a menyasszony és a vőlegény számára, és jó néhány esernyő a vendégek számára. A legjobb megoldás azonban egy póthelyszín, ahová gyorsan behúzódhat a násznép.

Hideg?
A menyasszonynak boleró, kesztyű, harisnyanadrág, a vőlegénynek kesztyű, selyemsál, a násznépnek pedig néhány puha takaró, és hordozható villanyradiátorok vagy hősugárzók.

Bogarak?


Semmi nem kiábrándítóbb, mint egy esküvő, amelyen mindenki a szúnyogokat csapkodja. Gondoskodjuk rovarcsapdákról, illatos szúnyogűző gyertyákról vagy speciális lámpákról – így könnyen megszabadulhatunk a „hívatlan vendégekről”. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése